Alpski kvintet Slovenian German Facebook Email
 BIOGRAFIJA
 ZASEDBA
 GLASBA
 NASTOPI
 FOTOGALERIJA
 NOVICE
 MEDIJI
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  20061744  
   
  Danes smo:  
  24.6.2024, 23:48:19;  
 
 
 
 

ZAČETKI ALPSKEGA KVINTETA


Svojo pot je Alpski kvintet pričel leta 1966 v Kranju, kjer je prvič javno nastopil. Nedolgo zatem, je dobil tudi prvo ponudbo iz tujine, iz Alzacije v Franciji.

Prvo zasedbo Alpskega kvinteta so sestavljali:
Ivan Prešeren (trobenta), Jože Šmid (klarinet, vodja kvinteta), Niko Kraigher (harmonika), Jože Antonič (kitara), Peter Kejžar (bariton)

1 Prva zasedba78

Po uspešnem igranju v Franciji, je Alpski kvintet postal zelo priljubljen in prepoznaven tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici in drugod po Evropi, kjer so imeli ogromno nastopov in si pridobili velik krog poslušalcev in prijateljev. Seveda pa so pogosto nastopali tudi v domači Sloveniji.

Prvo »malo« ploščo so izdali leta 1967 – na njej so bile štiri skladbe, avtorja teh pa sta bila Jože Šmid in Ivan Prešeren.

 

ALPSKI KVINTET DO LETA 1983


V tem obdobju je v ansamblu prišlo do kar nekaj sprememb.

Menjali so se klarinetisti, J.Šmid, V. Kozjek, A. Arnol in A. Kreček in nazadnje je klarinetist ansambla postal Vinko Sitar, ki je bil član vse do 30 obletnice.

Bas je kasneje igral še B. Škruba, a ga je leta 1970 zamenjal Janez Per, ki je član Alpskega kvinteta še danes.

2  Zacetki ansambla

Na harmoniki so se menjali N. Kraigher, V. Frelih in I. Papež, leta 1973 pa se je ansamblu pridružil odlični harmonikar Jože Burnik.

Še vedno pa sta v ansamblu igrala trobentar Ivan Prešeren in kitarist ter novi vodja ansambla Jože Antonič.

3 Ansamblu se je pridruzil Joze Burnik

Alpskemu kvintetu se je kasneje pridružila tudi pevka Ivanka Kraševec, ki je v začetku pri ansamblu pela le občasno, a so se kmalu dogovorili, da postane njihova stalna članica.

4 Alpskemu kvintetu se je pridruzila pevka Ivanka Krasevec5 Alpski kvintet z Ivanko Krasevec6 Alpski kvintet in Ivanka

Nekaj časa so nastopali sami, kmalu pa se jim je pridružil prvi pevec Janko Ropret, ki je bil član ansambla tri leta.

7 Ansamblu se je pridruzil se pevec Janko Ropret8 Alpski kvintet z Ivanko in Jankom

 USPEŠNA POT


Trobentar Ivan Prešeren in harmonikar Jože Burnik sta veliko pripomogla k temu, da je v vseh njihovih letih delovanja nastalo veliko število dobrih skladb, s katerimi Alpski kvintet slovi še danes: Čas počitnic, Dobro jutro, Janezov bariton, Kranjsko dekle, Mladi lovec in še mnoge druge.

Ansamblu je tako uspelo razviti poseben stil igranja, t.i. alpski stil oz. alpski sound, ki je postal zelo priljubljen tako pri poslušalcih kot pri glasbenih kolegih.

Ansambel je imel vse več samostojnih nastopov in koncertov in sodelovali so na velikih turnejah s popularnimi evropskimi zvezdami zabavne glasbe. Bili so zaželjeni gostje na najpomembnejših radijskih in televizijskih hišah v zahodni Evropi, kot so: ORF, ZDF, ARD, SRG, RAI, SAT1, RTL, BR, SW itd. Velikokrat pa so gostovali tudi na različnih radijskih in televizijskih postajah po Sloveniji.

Leta 1983 je ansambel zapustil desetletni član harmonikar Jože Burnik, katerega je uspešno nadomestil Edi Semeja.

Leta 1984 je z Alpskim kvintetom začel sodelovati tudi humorist Vinko Šimek, ki je v tem letu z ansamblom posnel tudi ploščo, z naslovom " Ko pride poštar ". Z ansamblom je sodeloval do leta 1986.

Leta 1985 je pevca Janka Ropreta zamenjal Oto Pestner, in ravno Oto in Ivanka sta ansamblu pustila poseben pevski pečat.

9 Nova clana ansambla Edi Semeja in Oto Pestner10 Alpski kvintet in humorist Vinko Simek11 Alpski kvintet je postal zelo uspesen ansambel

V času do leta 1996 so se pri Alpskem kvintetu od pevcev menjali še: Braco Koren, Simona Vodopivec in Branka Kraner.

12 Pevski tercet Ivanka, Branka in Braco13 Pevski tercet Ivanka, Simona in Braco

Leta 1996 pa je ansambel slavil 30 obletnico delovanja in s tem hkrati zaključil svojo poklicno glasbeno pot. Alpski kvintet so s tem zapustili trobentar Ivan Prešeren, klarinetist Vinko Sitar ter pevca Ivanka Kraševec in Oto Pestner.

 PO 30 - LETIH


Tako so se kitaristu in vodji ansambla Jožetu Antoniču, baritonistu Janezu Peru in harmonikarju Ediju Semeji, pridružili novi člani: trobentar Matej Bovhan, klarinetist Franjo Maček ter pevca Irena Vidic in Sandi Vovk.

14 Zasedba ansambla po tridesetih letih15 Fotografiranje s prijatelji

Alpski kvintet je v tej zasedbi nadaljeval uspešno zasnovano glasbeno pot, še vedno so imeli številne nastope, koncerte, številna radijska in televizijska snemanja.

Leta 2000 je pevca Sandija Vovka zamenjal Mihael Možina, ki je član ansambla še danes.

16 Ireni Vidic se je pridruzil Mihael Mozina

Leta 2002 pa je Alpski kvintet zapustil dolgoletni kitarist in vodja ansambla Jože Antonič. Vodenje je tako predal dolgoletnemu članu Janezu Peru, kitaro pa je prepustil Marjanu Rolcu.

17 Jozeta Antonica je zamenjal kitarist Mario Rolc18 V tej zasedbi je ansabel nastopal do leta 2006

 2006


Malo pred praznovanjem 40. obletnice Alpskega kvinteta pa sta se zasedbi pridružila trobentar Damir Tkavc, ki je nadomestil Mateja Bovhana ter pevka Anita Zore, ki je zamenjala Ireno Vidic.

Tako so Alpski kvintet sestavljali: baritonist Janez Per, harmonikar Edi Semeja, klarinetist Franjo Maček, trobentač Damir Tkavc, kitarist Marjan Rolc in pevca Anita Zore in Mihael Možina.

19 Ansamblu sta se pridruzila Damir Tkavc in Anita Zore

Alpski kvintet je svojo 40 - letnico počastil s številnimi koncerti tako doma kot v tujini skupaj z Alenko Semeja, ki sodeluje z ansamblom od leta 1998, z njenim godalnim orkestrom, s katerim so prvo ploščo posneli leta 2001 ter Alpsko godbo na pihala, s katero je prva plošča izšla leta 1985, prvič pa je z Alpskim kvintetom nastopila ob 40 - jubileju ansambla.

20 Alpski kvintet praznuje 40 let delovanja21 Alpski kvintet z violinistko Alenko Semeja22 Alpski kvintet in Vinko Simek
23 Alpski kvintet s komorno zasedbo godal24 Alpski kvintet z godbo na pihala25 Vesel zakljucek koncerta

V jubilejnem letu je ansambel posnel 40 skladb – od tega 20 novih in 20 starih. Izšli sta dve zgoščenki - z 20 skladbami na nemško in z 40 skladbami na slovensko govorečem področju.

27 CD - Nasa stiri desetletja 26 CD - 40 Jahre Alpenoberkrainer


Janez Per, vodja Alpskega kvinteta, pa je tudi soorganizator ( skupaj s Stanetom Knificem in Jožetom Antoničem ) in "maskota" že tradicionalne prireditve ALPSKI VEČER, ki se odvija že vse od leta 1987 dalje in ima iz leta v leto več obiskovalcev, predvsem iz nemško govorečih področij. Za to prireditev, so leta 1991 prejeli tudi Turistični nagelj televizije Slovenija.

28 Janez Per - maskota Alpskega vecera

 2007


OBERKRAINER AWARD je najvišje Evropsko glasbeno priznanje v narodnozabavni glasbi, ki ga podelijo najboljšim kvintetovskim zasedbam.

Leta 2007 je kot prvi nagrado za najboljši ansambel v Evropi prejel ALPSKI KVINTET.

29 Alpski kvintet je prejel nagrado za najboljsi ansambel v Evropi

 2011


V letu 2011 je ALPSKI KVINTET praznoval 45 – obletnico delovanja in med drugimi nastopil tudi v avstrijskem Beljaku, kjer je založniška hiša VM – MCP pod vodstvom dr. Hansa Jöchlerja podelila članom Alpskega kvinteta najvišje priznanje za 1.000.000 prodanih plošč na nemškem govornem območju.

Alpski kvintet je bil v preteklosti že večkrat nagrajen pri založbi VM – MCP, prejeli so že pet zlatih in eno diamantno ploščo. Z omenjeno založbo sodelujejo neprekinjeno že vse od leta 1979, pred tem pa tudi pri založbi TELDEC.

Priznanje pa so seveda prejeli tudi nekdanji člani Alpskega kvinteta Ivan Prešern, Ivanka Kraševec Prešern, Jože Burnik, Vinko Sitar ter nekdanji vodja ansambla Jože Antonič.

30 Plaketa za milijon prodanih plosc31 Ansambel s starimi clani zasedbe32 Franjo, Ivanka, Anita in Mihael
33 Podelitev nagrade vodji ansambla Janezu Peru

Alpski kvintet pa v svoji bogati zbirki, več kot 40 plošč in kaset, priznanj ni dobival le v tujini, pač pa se z dvema zlatimi ploščama lahko pohvali tudi v domači Sloveniji.

 2012


Harmonikar Edi Semeja je praznoval 70. rojstni dan. Edi je svojo glasbeno pot kot otrok začel v glasbeni šoli, kjer je pridobil veliko znanja, še več izkušenj pa mu je prinesel oder. Danes ga upravičeno štejemo med legende narodnozabavne glasbe, tako v smislu igranja na harmoniko kot ustvarjalca lepih melodij. Ob svojem okroglem jubileju pa je s pomočjo članov ansambla prišel do lastne zgoščenke na kateri so zbrane vse njegove najlepše melodije. Želimo mu veliko zdravja in še veliko glasbenega ustvarjanja, da nas bodo njegove melodije razveseljevale tudi v prihodnje.

34 Edi Semeja tudi doma rad zaigra na harmoniko35 CD - Naj harmonika igra

 2015


V prvi polovici leta 2015 se je Alpskemu kvintetu po 20-ih letih ponovno pridružil Oto Pestner. Ansambel je tako dobil še enega odličnega glasbenika in s tem veliko nove ustvarjalne moči.


36 Alpskemu kvintetu se je ponovno pridruzil Oto Pestner37 Oto Pestner

V mesecu oktobru so člani ansambla razveseljevali na križarjenju z ladjo MSC - MUSICA. Sedem dnevni izlet do Grčije je bil poln lepih doživetij in novih spoznanj.

38 Alpski kvintet na krizarjenju po Sredozemlju39 Koncert na ladji43 Janez in Edi s sprogama
40 MSC Musica41 Alpski kvintet s prijatelji42 Skupinska fotografija v Atenah

Konec leta pa nas je pretresla žalostna vest. Svet je prezgodaj in nepričakovano zapustil Jože Antonič. Jože je bil soustanovitelj Alpskega kvinteta ter dolgoletni vodja in član ansambla.

44 Dolgoletni vodja in kitarist Joze Antonic45 Alpski kvintet na praznovanju Jozetovega jubileja

 2016


Oto Pestner - legenda slovenske zabavne glasbe je v začetku letošnjega leta praznoval 60 let. Ob svojem okroglem jubileju je v decembru izpeljal kar dva veličastna koncerta v Cankarjevem domu.

V ta namen je izdal tudi CD ploščo z naslovom 60 LET - VSE NAJBOLJŠE!

46 CD - 60 let - Vse najboljse47 Oto Pestner48 Tercet Oto, Anita in Mihael
49 Alpski kvintet med nastopom50 Oto Pestner v elementu51 Vsi nasopajoci na koncertu

V letu 2016 Alpski kvintet praznuje 50. obletnico svojega delovanja. V ta namen pripravljajo svojo novo ploščo, ta lep okrogel jubilej pa bodo počastili s številnimi nastopi in koncerti tako doma kot v tujini.

52 V letosnjem letu ansambel praznuje 50

 2017


V mesecu maju je Alpski kvintet postal bogatejši za še eno ZLATO PLOŠČO. Na Alpskem večeru je založba VM – MCP pod vodstvom dr. Hansa Jöchlerja podelila članom kvinteta prestižno priznanje.

18446587 1718981051450554 3397887308573794782 n20170515 202037-118425337 454735438210085 373006593029143593 n

Alpski kvintet je bil v svojem dolgoletnem stažu pri založbi VM – MCP že večkrat nagrajen. Tako so prejeli že šest zlatih in eno diamantno ploščo. Bogato zbirko pa dopolnjujeta tudi dve zlati plošči v domači Sloveniji.

 2018


Po dolgoletnem prepevanju v ansamblu se je pevka Anita Zore odločila, da zaključi sodelovanje z Alpskim kvintetom. Naša nova pevka je tako postala Maja Šturm Razboršek.

S55 0504 S55 0427

 2019


V letu 2019 je Edi Semeja zapustil mesto harmonikarja v Alpskem kvintetu. Klemen Leben, profesor na Akademiji za glasbo, je tako postal nov član ansambla.

ROK 2923 IMG 4313

 
  FolkX Melodie TV Freunde Oberkrainer YouTube Alpski kvintet kanal  
 
KONTAKT
Janez PER
Slovenska cesta 3
SLO - 1234 Mengeš

TELEFON/GSM:
+ 386 41 707 530
+ 386 172 371 68

E-POŠTA:
info@alpski-kvintet.com

 
BIOGRAFIJA
Svojo pot je Alpski kvintet pričel leta 1966 v Kranju, kjer je prvič javno nastopil. Nedolgo zatem, je dobil tudi prvo ponudbo iz tujine, iz Alzacije v Franciji.

Prvo "malo" ploščo so izdali leta 1967 - na njej so bile štiri skladbe, avtorja teh pa sta bila Jože Šmid in Ivan Prešeren.
[Preberi celotno biografijo]
 
ZASEDBA
IMG 4318
[Podrobneje o lanih zasedbe]